Blog Fendi Islam: April 2013

G.E.N.G

April 29, 2013

Dia Orang Baik-Baik

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

pertama kali..
irasmu persis setan yang ku kenal dulu..
mana mungkin muncul kembali?
latarmu baik.. pendidik..

pertama kali..
santunmu buatku ragu..
ku dekati dirimu..
nyata kau ramah sekali..

pertama kali..
hati terbuka..
aku dan kau baik mengenali..
atas dasar kau yang dulu pernah aku kenali..
walau wajahmu seiras, pekerti mu langsung berbalas..

pertama kali..
kau alunkan bacaan agung Ilahi..
hatiku tahu kau baik budi..
tidak ku bawa ke kancah duniawi..

pertama kali..
aku dulu yang hina..
aku dulu yang keji..
aku terbuka berkongsi..
nyata kau memahami..

pertama kali..
kau sering ku rindui..
kau sering ku ingati..
demi ukhwah sejati..

pertama kali..
aku diuji..
tenat mendatang dan menghampiri..
kau ku jauhi..

pertama kali..
aku sembuh namun kembali beraksi.
di medan ilmu tempat aku pelajari..
aku tekun merentasi..

pertama kali..
mungkin kau terlalu rindukan aku..
aku pula tiada peduli..
sesal aku tiada guna lagi..

pertama kali..
mungkin kau terus pergi..


April 27, 2013

Sannah Helwah Fendi Adenan \^_^/

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


syukur ke hadrat Ilahi.. masih dipanjangkan umur hingga hari nih.. hingga ketika nih.. dan hingga detik nih.. bila2 masa je aku boleh dimatikan.. boleh dipisahkan roh dari jasad.. alhamdullillah..


April 26, 2013

Setahun Blog Aku!

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


salam petang.. pejam celik pejam celik, macam tu je mase berlalu.. dah setahun aku jadi blogger untuk haisumorang nih.. bermula dengan entah apa2 punya mukadimah, aku kongsi kisah cerita, dan kongsi apa sahaja..

mengarut ke tak, lantak lah.. aku tak kisah.. jika ada orang ambik ia sebagai satu pengisian yang positif, maka, diketemukan satu yang baik dari situ.. ade je benda2 yang lawak dan jangan dicontohi..

ok.. tu je aku nak kata.. malas nak cita panjang.. bizi.. banyak keje lah pulak.. hahai.. keje2.. yang aku kena present paper! yabeda beduu.. hahaha.. layankan je.. aku boleh!


April 24, 2013

Sup Ayam 1 Jam 15 Minit + Lapar Gila

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


beberapa hari yang lalu.. perh! saje2 lah aku nak mencuba kedai baru.. kononnya tak pernah makan kat situ.. nampak macam sedap.. ramai pun boleh la.. masa mula2 kami datang, x ramai lagi.. pastu dah ramai.. hahai..

dah sampai kedai, masing2 order.. jam masa tu pukol 8.15 malam.. lame gile duk situ.. air 2 gelas pun dah habis.. habis.. ye, habis.. pastuh, member yg lagik 2 dah dapat kueh tew kerang.. aku? oh.. belom..

si brader tu siap tanya.. "ada order sup ayam tuh eh?? dengan nasik goreng?" eh! dah tadi aku order tuh ape.. dah la tunggu yang kueh teow tuh pun dah lebih setengah jam.. ok.. x pe lagi.. 

pastu aku bajet, kalo x masak lagi pun, kire tunggu la 10 minit je kot.. sebab mungkin terus buat.. oh!! tidak!! ada customer baru datang dah dapat makanan pun.. perh! au sabar lagi..

pastuh, brader yg datang awal dari aku pun dah blah.. memang cerekarama lah.. brader tuh tetap nak blah.. tetibe tokey die pujuk sebab makanan baru siap.. "sori la.. x nak dah.. ada hal.. sebab masa.." hah! ambik ko..

kang dah kena.. aku pun terfikir.. nak buat jugak ke tak.. perut lapar.. kang macam2 makian keluar.. x baik pulak.. adoi.. brader tu pun belah.. pastuh, yang datang lambat dari aku siap dah sudah makan dan nak bayar dah pun!

oh!! ini amat haram jadah.. lapar.. aku tenung mata2 tokey dan waiter2 yg ade.. takut dieorang nak lalu.. sebab dah banyak kali member aku tanya.. "bile makanan kami nak sampai..!!" ha.. ambik lah kau.. nasib badan.. 

kuat2 pulak tuh.. aku buat x tahu je.. masih di bawah tahap kesabaran..  dah la aku demam selsema batyuk pulak.. grrr!! adoi.. lame2.. pastuh, baru la hegeh2 sup aku datang! nasik aku datang!! "aum.. sedap.. kata kawan aku yg order nasik goreng.." aku x makan lagi..

duk sibuk nyumpah kat twitter.. geram yang amat.. jangan datang lagi.. service die keliru dan celaru.. huh! memang x mau datang dah.. sup aku sedap ke x?? sedap memang sedap.. (saje puji) tapi ayam sikitt!! kedekut sungguh..

pastu pedas!! aih.. telan2.. habis jugak.. masa nak bayar memang nekad aku nak complain.. geram.. sekali! adoi.. "eh, selebriti mana pulak nih..?" aku bermonolog dalaman.. aku baru je sudah tenung kat tokey yg jantan.. 

aku ingat die yg nak gi kaunter.. rupenye, ade gadis lain jaga kaunter.. alahai.. lemah gemalai.. tapi, aku tenung jugak.. haa.. takut ko.. tapi, still x jadi nak maki hamun bagi ceramah.. uh.. kesian pulak.. ok.. fain2..

begituhlah.. lembutkan mata hati.. ingat2 sikit nak buat kat orang.. mana tahu satu masa nanti kena kat kita.. ececec.. tapi serik dah.. x mau dah pegi kedai tuh kalau betol2 lapar.. huh.. sekian..


April 21, 2013

Entri Nak Demam Panas Ingat Dosa Lampau

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


aku celik semula.. tak jadi nak tido.. tak jadi nak rehat.. aku gagah jugak nak menaip entri nih.. nih betul2 ape yang aku feeling nih.. harinih.. sabtu.. yeah.. malam minggu.. aku? demam.. batuk.. selsema.. siap satu pakej.. indah..

dari pagi tadi.. aku gagahkan diri.. aku gi studio.. panjat. study.. buat report ngan kengkawan.. demi belajar punye pasal.. apsal semua nih berulang lagi.. pehh! down! tapi cool.. kuatkan hati lagi.

last2 dah mula menggeliat.. tuh petanda tak baik.. negatif tuh.. bahaya tuh.. haih.. lagi2, mesti aku akan demam terok.. demam urat namanya.. arghh!! memang betul sangkaan aku.. malam berlalu.. sampai lah sekarang.. 

sekali batuk dah macam ape rase die.. worst!! worst! argh!! sakit.. sakit.. last2, aku kuar..gi carik strepsil.. konon akan hilangkan sakit tekak sebab batuk.. kepala huyung hayang.. drive macam org gile! sori student utm!

akulah tadi tuh.. memang aku pening.. aku nak drive selaju boleh.. biar aku dapat strepsil tuh cepat.. sakit tekak yang amat.. batuk.. uhukk.. uhuk.. dan sekarang aku gagah menaip benda alah nih..

dan korang tengah baca? bacalah.. bila aku fikir2 balik, aku rasa, penghapus dosa.. banyak dosa2 aku.. dosa dengan Allah swt.. solat tadi aku menitis air mata.. pertama sebab tak dapat gi surau..

aku risau batukk.. aku risau ingus meleleh.. aku risau ganggu jemaah lain.. aku risau akan berjangkit pada orang lain.. pastuh, aku menangis lagi.. saat aku nak sujud, macm berderai air mata.. 

aku terkenang dosa lampau.. kl.. kau tempat paling celaka dalam hidup aku.. maaf penggunaan bahasa yang agak teruk.. begitu aku gambarkan kl.. kota yang tiada ketenangan.. takkan ketenangan dengan kekusutan..

aku tetap pilih johor.. kat sini aku tenang.. kalau dulu.. er.. kalau dulu.. argh! biarlah jadi cerita antara aku dengan Allah swt.. aku tahu, saat aku diuji, sebenarnya, Dia sayangkan aku..

berderai lagi air mata aku.. aku baru demam.. aku baru batukk.. aku baru selsema.. macam mana pulak dengan orang yang diuji kekal.. ditarik nikmatnya.. dihilangkan penglihatan.. diambil keupayaan tangan.. kaki..

aku jadi teringat pada rakan aku sorang.. suhaimi.. contoh terbaik.. orangnya baik.. tapi, lepas die eksiden, die lumpuh sebelah tangan.. rutin harian die tak macam dulu dah.. dan aku?

baru diuji sikit.. baru diuji sikit.. cukup2 lah dengan dosa lalu.. tapi apsal susah.. bila aku sehat, mesti mudah alpa.. mesti lupe.. mesti buat dosa.. mcam mana lagi cara aku nak dekatkan diri dengan Mu ya Rabbi..

berderai lagi.. aku tugu dan diam.. dalam lipatan kaki memanjat doa.. aku selitkan doa tidak dibolak balikkan hati aku. agar hati aku istiqamah.. agar tidak datang godaan kecelakaan mendorong aku berdosa..

aku lap air mata. aku lap air mata. dan aku lap air mata.. aku lihat sekeliling blik.. aku lihat diri aku.. apsal aku ada kat sini? aku tanya diri aku? apsal aku ada kat sini? untuk lemah dan sedih? untuk sakit dan terbaring?

aku jadi kuat semangat kembali.. aku lawan sakit.. aku lawan derita.. sakit nih agak luar biasa.. datang tiba2.. aku mohon maaf pada smua.. belum tentu aku hidup andai pembaringan aku malam nih lena.. mungkin lena selamanya..

sekian..


April 19, 2013

Mulakan Pagi Jumaat Dengan Kesungguhan

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


pagi.. huhui. syiok rupenye tidur awal.. bangun pagi2 macam segar.. macm baru keluar dari peti ais weh. aih.. penah pulak aku duk dalam peti ais.. dah tuh baru lepas hujan pulak.. adoi.. sedap sungguh..

pada anda2 yang bangun pagi2, dan tidur awal, memang mengerti apa yang aku nak sampaikan.. apa feeling2 bangun awal nih.. mengantuk? ohh.. tidak sama sekali weh! 

salam jumaat jugak pada hari nih.. penghulu segala hari.. hari yang mungkin berlaku kiamat.. hari yang penuh kebaikan.. marilah kita mulakan dengan kesungguhan.. 
  1. tanya diri apa yang akan dicapai
  2. tanya diri apa yang hendak dilakukan
  3. tanya diri apa kekurangan
  4. tanya diri macam mana nak guna kelebihan yang ada
  5. tanya diri lonjakan yang bakal terjadi
  6. tanya diri tahap target yang akan diraih
  7. tanya diri kekuatan yang harus dicari
  8. tanya diri bila akan terus meraih kesungguhan
  9. tanya diri kemana hala tuju
  10. tanya diri berserdiakah anda?
yeah! pasti akan ada satu tindakan yang lebih baik dari pihak kita untuk kita mencapai perkara yang sepatutnya kita capai.. jangan mudah lemah. masalah? oh.. setiap masalah memang dicipta dengan penyelesaian..

dan percayalah.. tiap2 yang berlaku ada hikmah.. cuba berpegang pada itu.. nih tak. kalau kita terus down.. terus mengalah.. dan terus kecewa, memang tidak dapat tidak kita selesaikan apa2 masalah.. selamat mencuba.. sekian.


April 18, 2013

Sebenarnya Boleh Fokus

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


huh.. selesai solat.. selesai ngaji.. rasa tenang.. masalah dunia tuh tinggal-tinggalkan.. memang best dekat dengan Ilahi.. baca al-quran dan solat jemaah.. sayangnya aku tak mula dari dulu.. kenapa? salah aku.. 

harap bermula sikit2 nih boleh bawak aku pada kematangan yang lebih baik.. dan harinih jugak berakhir kelas method, intro, proposal dan analysis serta management dalam research nih.. dah dari hari isnin bertapa kelas..

bermula pagi, sampailah petang.. x sama macam duk ofis.. nh lagi gila amat penangan dia.. aku saja nak kongsi keseronokkan kelas dan kebestan ilmu yang diterima.. tq pada pensyarah2 yang ajar.. 

especially pada mu muah! muah! muah! the best among the best.. no 2 jatuh pada dr rafee! no 3 jatuh pada ayah ismail.. no 4 pada rashid dan last sekali dr zaly.. heheh.. bukan apa, sebab diajarnya cara nak analysis data..

oh.. memang kelas last dr zaly aku kurang fokus.. teknik2 banyak tak berapa nak sesuai yang aku ambik tourism nih.. tapi, aku cuba fokus.. boleh je pun.. sampai jugak benda yang nak disampaikan.. boring2 tadi aku buat:
  • main BINGO
  • potong kuku..
  • habiskan kredit mesej orang..
  • update application dalam henset..
  • lukis-lukis..
  • makan kek keju..
  • pergi minum air kat bawah..
  • kacau orang..
  • sengeh2..
  • dan tersengguk2 ngantuk..

wallah.. nih yang aku buat masa kelas tadi.. kelas last katakan.. tapi x pe.. fokus jugaklah.. adoi.. bukan susah nak fokus.. semua atas diri kita.. kalau kita yang pilih nak tido2 lah.. nak ngantuk2 lah.. so, tuh yg terjadi..

satu tips tak nak bagi ngantuk, minum lah satu botol air yg besar gedabak tuh.. brape liter entah.. bawak sepanjang ada kelas, seminar, talk dan apa sahaja.. 

air masak atau air mineral x kisahlah.. janji air kosong.. bagus.. terus sampai khasiat air ke otak.. memang tak ngantok lah.. so, arinih aku x de air.. sebab x sempat nak bawak.. nak gi beli pun x ingat.. (alasan..) dah.. tu je.. bai..


April 17, 2013

Bawa Diri Sebab Dah Besar

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


huih.. erk.. erk.. erk.. kenyang perut aku.. makan 2 jibik beger yang memang dah lama nak makan.. nak yang amat sangat.. nak gi beli punyelah susah.. jaoh weh.. nun di cengal sane.. sedang aku di ktgb..

ade orang tanye kenapa aku duk jaoh2.. kenapa duk ktgb.. haha. dah memang post graduate kena duk sane.. simple x jawapan aku?.. tapi dah kenapa aku duk ktgb mase degree lagi? ayok..

sebab privasi barangkali.. bile duk ktgb nih x de lah berfoya2 sangat kot.. bukan bermaksud tak nak bersama kawan2 hari2.. kadang2, privasi kite kena ada jugak.. manalah tahu aku nak bergayut dalam telefon sampai berjam2..

oh!! bukan jenis aku.. haha.. sekadar mesej je.. kalau lambat reply, paham2 lah banyak keje.. haha.. antaranya, aku tengah berak.. aku tengah makan.. atau aku tengah design.. buat design yang paling lama.. 

dah life master nih sumpah lain.. ye.. ape yang lain2? macam2 lah kena buat sendri.. bermula dari A.. sampai Z.. kalau nak tinggal kelas atau talk, atau seminar tuh, boleh sangat.. matilah kau!!

sebab dah besarkan.. pandai2 lah bawak diri. nak gi makan.. nak gi smayang.. nak gi cari barang.. x salah pun kalau sorang2. sekali sekala, dengan kawan2.. gitu je.. kan mudah.. tapi, kawan salah anggap yang payah..

sombong katanya.. dah berubah katanya.. dah lain.. tak macam dulu.. dah sombong mentang2 dah sambung belajar! woih! buat kawan2, aku sedar diri.. lalu aku bawak diri.. kalau kawan2 datang, x de pun aku halau..

aku alukan.. kerna sahabat selamanya.. cukup2lah anggap aku nih sombong dah berubah dan segalanya.. yang pasti, aku terapkan konsep pandai2 bawak diri.. dan kawan masih dsanubari.. babai.. sampai sini je..


April 16, 2013

Tinggalkan Soal Cinta Sementara Demi Cita-Cita

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


lama dah aku tak update.. arakian, memang sibok sikit.. ngan kelas.. kelas untuk masa depan aku.. apa yang aku buat yakni sambung master nih bukan saja2.. bukan ikot orang, tapi sebab aku tahu aku mampu..

bila dah attend kelas sepanjang 2 hari nih, ambik ko! terbukak mata hati dan segala mata.. dah habis gatal dah aku nak buat research. wakakak.. siap ko! akan aku kerjakan.. masa tuh, tengok aku dah macam ulat buku ah..

hahaha.. ye ke? entahlah.. tapi, memang banyak memberi faedah.. nak2 pulak si ayah ismail dan ayah rafee bagi talk.. fuyoo! gile terbaik.. kalau masa degree, mungkin nampak dieorang macam garang2.. tapi, seyesly nais.. 

ok.. cukop sampai situ.. x boleh banyak2.. nanti kelaut.. aku nak share benda nih je.. yang aku akan bersemangat!! no more thinking about past.. loving the one that always take care of me.. muah2..! putih2 melati.. merah2 delima..

aku tahu dia baik hati.. sampai masa akan ku lamarnya.. :) sekian..


April 14, 2013

Cintaku Hanya Eksklusif Untukmu


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


sekadar perkongsian buat diri bersama.. aku just copy paste dan semadikan benda nih dalam blog aku.. sebagai peringatan dan perkongsian teladan dalam blog nih.. selamat membaca..

AKU MENYESAL KAWIN....................
Ini cerita aku.....
Aku baru je kawin, ngan pilihan mak aku.
Aku tak penah kenal pon dia.
Tapi mak punye pasal kan, aku terpaksa follow je la.
Arghh, nyesal giler kawin..
Kalau dulu masa belom kawin, ikut suka aku je nak tido kol brape, nak bangun kol brape.
Pastu kadang2 sampai tengah hari tido, sampai terlepas kuliah.. haha.
Tade orang marah pon. Lecturer pon tak marah.
Tapi skarang, nak tido lewat sikit je ade orang sound.
"Jom la bang tido...".
Pastu kalau tak bangun Subuh memang kena cubit peha la aku ni.
Kesian kena buli..
Kalau dulu masa belom kawin, ikut suka aku je nak makan kol brape, nak makan ape.
Boleh makan best2, sebab beli kat kedai..
Tapi skarang, huhu..
Macam budak kecik je, kena ikut jadual makan!
Dah la kadang2 dia masak masin la, pahit la, pedas la....
Pastu kadang2 dia bagi aku makan sayor je bebanyak.
Tak makan kang kecik hati lak, pastu tulis kat status facebook dia.
Arghh, nyesal giler kawin..
Kalau dulu masa belom kawin, ikut suka aku je nak shopping bile, kat mane, nak beli ape..
Kira berbelanja tanpa waswas la.
Tu yang shopping kejap je melayang 2 3 ratos skelip mata.
Hohoho..
Tapi skarang, nak pegi shopping je, dia dah siap2 ngan list barang nak beli.
Tade dalam list, tak leh amik!!
Dah la berejam-jam pusing..
Leceh tol la orang pompuan nih.

Muka dia takyah citer la, memang ceria je kalau masok shopping mall.
Aku je yang muka tensen.
Arghh, nyesal giler kawin...
Kalau dulu masa belom kawin, rambut aku ni macam2 pesen la bleh buat..
Ala Korea bleh, ala Balotelli pon bleh buat, tade orang sound.
Tapi skarang, panjang sket je kene sound.. panjang sket je kene sound..
Dia kata x hensem la, x kemas la..
Tak potong kang dia tanak ironkan baju aku lak. Haisshh!!!
Ade satu hari tu, masa makan kat JUSCO, ade la sorang awek comel melintas depan kitorang.
Aku pon terpandang awek tu tanpa niat (ikutkan tak berdosa la kan?..)
ADEH!! Terus kena cubit peha aku dari bawah meja.
Cemburu buta lak bini aku (mentang-mentang la aku hensem..).
Ape lagi, menjerit la aku kat situ.
Maunye tak kuat, satu foodcourt tengok kitorang, termasuk awek tadi..
Arghhhh!!! first time kot rasa malu giler camtu.
Rasanye muka aku lagi merah dari sos cili atas meja.
Sakit wooo bini aku cubit.
Huhu.. Kesian la kat bakal anak-anak kami nanti. Haha..
Tapi yang bestnya, skarang aku dah xyah basuh baju, iron baju sendiri..
Sume dah ready made.
Hehe. Bab-bab iron baju ni memang aku x berapa sket.
Kalau dulu masa belom kawin, skali iron baju, sebulan aku pakai. Haha.
Malas basuh sebab tanak iron lagi! (Oppss kantoi..).
Pastu baju2 bergelimpangan atas katil.
Aku memang suka tido atas kain baju ni (padahal malas kemas). Skarang... hehehe.
Lagi yang best, time aku demam ke, x sihat ke, rasa diri ni cam dihargai je..
Yela, kira ade orang take care la. Total Care!! Hehehe..
Kalau masa belom kawin dulu pepandai la bawak diri kalau demam. Huhu, sadis3..
Pastu kan, skarang kehidupan aku kira tersusun la..

Maklum la dah ade P.A.
Kalau banding ngan dulu, hmm.. x produktif sangat la kehidupan aku.
Sekali-sekali dia kejut aku bangun solat malam, kadang-kadang dia tegur kalau aku lama tak baca Quran..
Hmm sejuk hatiku.
Maklum le kita ni bukan malaikat, iman turun naik.
Jadi kena ade yang tolong ingatkan.
Ini la pentingnya cari isteri yang solehah!
Buat isteriku yang comel dan tercinta
Terima kasih kerana marah kalau abang tido lambat
Boleh la abang bangun awal-awal pagi
Then kita solat Subuh sama-sama..
Tapi kalu abang tak bangun gak,
ayang cubit je pehe abang
abang xkan murka..
Lagi abang sayang ade la..
Buat isteriku yang comel dan tercinta
Terima kasih kerana jaga makan minum abang
Tengok skarang abang da nak gemok da
Takde la kurus je macam mula2 kawin dulu..
Ke memang nak abang jadi gemuk ni?
Ayang takut orang lain berkenan kat abang ek? hihihi...
Jangan bimbang atau ragu okeh,
Cintaku hanya eksklusif untukmu sayang..
Buat isteriku yang comel dan tercinta
Terima kasih kerana tolong iron baju abang
Sebab abang memang allergic sket bab iron2 baju
Jangan risau la nanti abang potong rambut..
Skarang abang dah tak selekeh macam dulu
Rambut da kemas, baju da kemas, senyum memanjang

Hidup terurus, amal pon terjaga, badan pon berisi juge..
Argghh, nyesal giler kawin LAMBAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

nih lah perkongsian yang menarik aku rasa.. mungkin kisah benar.. mungkin ada tokok tambahnya.. tapi apa yang penting ialah pengisian penulisan nih yang ada mesej yang baik..

sama2 ambik kebaikan dari penulisan nih.. manelah tahu, jadi betul2 kat diri kita.. sekurangnya boleh ambik iktibar dari apa yang ditulis oleh hamba Allah swt ini.. sekian..



April 12, 2013

Surat Dari Hati Si Penunggang Motosikal

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


aku sangat terharu dan pernah rasa ape benda yang penunggung2 motosikal nih rasa.. dan sampai sekarang masih rasa.. oleh itu, aku semadikan sikit dalam ruang blog aku.. supaya kalau ada yang baca, sekurang2nya sedar..

Penunggang Motosikal,
Seluruh Negeri,
Malaysia.
_____________________________________________________
Pemandu Kenderaan 4 tayar dan ke atas,
Seluruh Negeri,
Malaysia.

Tuan/Puan

Saya mewakili penunggang motorsikal
seluruhnya ingin berpesan dan berkongsi
kepada pemandu-pemandu kereta yang
tidak pernah berpengalaman menjadi
penunggang motorsikal atau yang tidak
memahami perasaan menjadi penunggang
motorsikal bahawa:
Kami berhak menunggang motorsikal di
dalam lorong utama. Bukan hanya
menunggang di lorong kecemasan. Kerana
kami juga bayar cukai JALAN. Bukan cukai
LORONG KECEMASAN. Tidak perlu
bunyikan hon atau nyalakan lampu tinggi
kepada kami.

2) Jika pemandu kereta ingin memotong
kereta di hadapan, dan ada penunggang
motor di laluan bertentangan, kami layak di
hormati. Jangan memotong dengan
tanggapan bahawa kami kecil dan boleh
mengelak.

3) Di kawasan sesak, tolong lihat belakang
dan sisi terlebih dahulu sebelum menukar
lorong, sebab yang parah bukan anda tapi
kami.

4) Penunggang motorsikal seperti kami
BUKAN mat rempit. Kami layak dihormati
sama seperti orang lain.

5)Kepada pemandu kereta yang merokok,
jangan sesuka hati mencampakkan puntung
rokok ke luar tingkap. Perhatikan dahulu
jika ada penunggang motorsikal atau
pengguna jalanraya yang lain. Puntung
rokok yang masih berbara itu
berkemungkinan termasuk ke dalam
pakaian penunggang motorsikal dan
membahayakan kami.

6) Jangan hina kami hanya kerana kami
menunggang motorsikal. Allah dah
turunkan rezeki masing-masing. Tak perlu
berbangga dengan harta dunia.

Sekian.

Yang menunggang motorsikal..



tak sedar banyak pun tak pe.. al least sedarlah sikit.. jangan duk belagak dengan harta dunia yang kalian ada.. hormati orang lain jugak.. oh sedihnya teringat time aku di kl dulu.. sebagai penunggang motosikal.. :'(


Semangat Kembali Mengundi?

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


pagi.. dah subuh belom weh hangpa suma? aagagaga.. nyenyak duk tidoq pa? bangun2.. agagaga.. selamat pagi.. dan salam subuh semua.. aku duk blogwalking.. semangat datang.. salam jumaat.. 

bila dah hari jumaat.. memang rasa tenang.. rasa cuaca pun akan baik.. rasa mood pun menjadi lebh baik.. nih juga petanda jumaat adalah penghulu segala hari.. kebaikan jumaat tuh memang banyak.. sedarilah..

nih semua pasal cerita semalam.. mula2, aku still rasa tak nak mengundi.. mungkin politik di malaysia kelihatan sangatlah tercemar.. sangatlah tidak positif.. tuduh sana sini.. tuding sana sini.. waklu! nak ngundi tak?

kalau tak ngundi tak pe ke?

Dipetik dari Buku "PELAJAR BERTANYA PROF. DR.MUHAYA MENJAWAB"
PROF DR MUHAYA : MENGAPA PERLU MENGUNDI ?

Soalan :
"Profesor, saya tidak pernah mengundi dan saya sendiri tidak pernah kisah dengan isu pilihan raya. Pada saya,dalam politik semuanya sama. Saya tidak suka terlibat dengan politik. Tidak kira politik kampus, mahupun politik negara. Bolehkah saya terus berpegang pada cara ini?"
Jawapan Prof Dr Muhaya :
"Pertama, kita perlu betulkan perspektif kita berkaitan dengan politik. POLITIK dan ISLAM tidak boleh dipisahkan. Mengapa kita tidak menyukai politik?. Ini kerana, dalam politik barat mereka mencari kuasa dan menjatuhkan orang lain.
Politik islam pula bertujuan mentadbir dan mengurus dunia berdasarkan keadilan. Kita perlu PRIHATIN dengan politik. Ambil perhatian atas perkara-perkara yang berlaku. Gunakan kuasa memilih yang kita miliki bagi menentukan pemimpin yang dapat menegakkan kesejahteraan dan keadilan kepada rakyat.
Sekiranya kita tidak mengundi, orang yang tidak sepatutnya memegang kuasa pemerintahan akan mendapat kuasa itu.Apabila orang yang tidak layak mendapat kuasa, kita turut bertanggungjawab atas perkara itu. Ini kerana kita tidak menjalankan tanggungjawab kita sebagai pengundi. Islam menggalakkan kita bermusyawarah dalam kehidupan, mengundi adalah cara musyawarah peringkat global.."


begitulah.. mungkin kita sering memberikan 1001 alasan.. untuk membenarkan tindak tanduk kita.. walhal salah pada dasarnya.. tapi, dengan nasihat dan tunjuk ajar berilmu, mungkin kita sedar..

jika keyakinan untuk memilih calon pemimpin siapa tak ada plak, istikharahlah jawabnya.. mungkin ada juga yang tidak yakin mana2 pemimpin yang harus diundi.. sama ada pembangkang mahupun kerajaan..

oleh itu, cuba beristikharah.. istikharah tu sendiri bermaksud 'minta diplihkan..' mohonlah petunjuk Allah swt tentang perkara yang baik2.. mohon diberi petunjuk.. pilihan mana yang terbaik.. insyallah.. amin.. sekian..


April 11, 2013

Mahar Buat Mu..

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


huhoi.. topik harinih masa aku duk nyembang2, adalah pasal mas kahwin.. wakakak.. ada yang mas kahwin di sekalikan dengan wang hantaran.. ada yang asing2.. hahai.. 

aku pun tak berapa nak clear dengan adat, budaya dan tuntutan dalam agama kita nih.. zaman sekarang ramai yang keliru.. kenapa dan kenapa.. sedangkan senaskah al-quran tuh pun dah boleh dijadikan mahar.. :)

oh indahnya.. tapi apakan daya, nak pulak mertua2 zaman sekarang terima al-quran tuh? ape kelas.. dah ada al-quran! dah ada! "hey! dah ada pun tak boleh ke mak cik? hahaha..

nilai wang ringgit lebih nampak gah.. lebih nampak kesediaan sang lelaki untuk mengahwini sang gadis.. habis lah.. kena pulak yang demand menggunung.. banglo sebijik dimintaknya kang.. kesian..

sedangkan senaskah al-quran tuh dah macam2 kebaikan dan ilmu yang ada didalamnya.. tapi, paham2 lah.. adat2.. manusia kini lebihkan adat.. lebihkan tradisi.. "what can i say.. keje siang malam cari duit buat mahar mu sayang.."

buat bakal isteri aku, setelah aku merentasi hidup yang begini rupa, apa kata 

  • kita kahwin dengan cara tradisi lama2 je.. nak x? 
  • tak pyah nak photoshoot luar dalam bagai.. nak pakej sane sini bagai..
  • pre wedding bagai..
  • kad kahwin style lama2 je.. tak yah la karton2 bagai..
  • baju kahwin sepasang sudahlah..
  • bulan madu duk homestay pun ok..?
  • kek bertingkat2 takpayahlah.. 
  • pelamin biasa2 je.. just nice.. 
  • makan pun biar catering yang biasa2 je.. asalkan sedap..
  • tempat asal selesa dah la majlis kita.. tak payah la resort2 hotel2 bagai..
  • hantaran buah, kek dan keperluan biasa2 dah la..
  • tak payah free gift mahal2.. gula2 dah la..

er.. ke awak nak grand2 jugak? hahai.. saya fikirkan kehidupan kita lepas kahwin.. dah banyak spend sana sini, kang makan gulai ikan kering je.. kita nak bina keluarga.. bukan nak bina glemer.. 

hehe.. tapi, kalau rezeki aku lebih, insyallah boleh lah nak melebihkan supaya selesa.. asalkan sederhana.. awak jangan mintak kahwin macam dato' siti dah.. ye.. saya paham sekali seumur hidup.. tapi kalau awak mintak cerai?

agagagaga.. tuh kalau awak mintak cerai.. kalau saya kahwin lain? haaaa.. hahahahha.. jeng! jeng! jeng! lalalla.. ok. sampai sini je.. gurau senda tentang mahar buat mu.. bersederhanalah wahai insan.. 

dan bagi yang berkemampuan dan berkehendak lebih dari segala-galanya atau lain dari yang lain.. silakan.. sungguh anda mampu.. dan anda boleh meneruskan dengan itu.. babai.. sekian..


April 10, 2013

Oh Mengundi!

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


adoi.. tarikh yang dijangka2, tidak menjadi.. kena pulak 5hb Mei.. hahai.. apsal? apsal tarikh tuh? yaakk.. gua malas nak balik! gua malas nak mengundi.. tanggungjawab? puih.. 

gua rasakan perbalahan yang ketara.. media massa memang jadi medan perang utama dah.. facebook dah tak macam dlu.. macam2 benda2 yang mengkritik dan hentam sama lain tersebar.. tambah pulak yang komen..

adoi.. cukop2lah.. bosan ah dengan semua nih.. gaduh2.. ko salah.. dia salah. ajak ngundi ko.. ajak ngundi dia.. mana satu agak2? pihak sana janjikan itu.. pihak sini janjikan ini.. wargh!! gua love malaysia beb! so, kalau love?

nak kena mengundi? dalam keadaan terpaksa? oh.. tidak.. tidak.. mcam mana nih.. nak kena plan bila balik pulak.. so, aku rasa, aku balik sebab nak bercuti je.. tak payah la ngundi2 nih.. ZZzzzz..


Mencari Rezeki

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


sedang umat manusia nyenyak tidur dan ada yang dah bangun untuk tunaikan subuh, ya begitulah aku juga.. bangun seawal pagi dan bersiap gara2 mencari rezeki.. nihlah lumrah kehidupan yang nyata dan harus dihadapi..

bukan sekadar duduk saja2 pada zaman sekarang.. dalam mengejar misi dan visi serta matlamat aku dalam 2012, ya, aku kejar.. aku kejar.. aku harus berusaha.. tak boleh dah nak manja2.. nak malas2.. tidak sama sekali fendi..

bila bangun seawal2 nih.. memang buat aku teringat zaman2 belajar dulu2.. bangun awal.. dan ada jugak tak tidur pun sewaktu nih.. kira dah macam x de life dah.. haih.. kenapa dan kenapa.. 

bila dah peringkat master nih, cukup aku tak nak weh nak stay2 nih.. nak tidur2 lambat nih.. apatah lagi kalau nak ajak aku berjaga.. tidak sama sekali.. cukup2.. cukup 3-5 tahun itu..

agar niat aku nak jadi warga profesional akan tercapai.. dapat aku wariskan segala ilmu dan perkongsian pengalaman hidup pada lain2 anak bangsa.. insyallah.. doakan aku untuk semua itu.. amin.. jom ah solat.. sekian..


April 9, 2013

1 April 2013

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته



memang aku dah terlepas benda aku nak post masa 1 april arituh.. tapi x de hallah.. blog aku.. lantak lah bila2 pun.. janji aku post.. nih saat aku baru balik site.. aku post malam nih pun sebenarnya masih bizi..

tak de nye siap lagi report2 lepas balik site. macam2 keje lagi ada lah.. haih.. bizi2.. yang amat bizi.. tak tahu lah nak kata mcam mana lagi.. agaga.. kenapa semua nih terjadi..wargh.. 

pastuh, 1 april jugak mcam2 keinginan datang.. nak tu.. nak ini.. dah kenapa.. siap nak makan mcam2.. nak beli mcam2.. nak capai mcam2.. yang tak leh blah, 1 april rasa nak tukar keta? apa kau gila fendi?

makkK!! makkk!! dasyat2.. kahwin pun nak.. tunang pun nak.. mana satu nih.. kenapa 1 april?? wargh.. dah arinih 9 april.. memang meroyan lah bulan nih.. kahkahkah.. x pe.. rezeki ada di mana2.. bila pergi satu, datanglah dua.. 

sekian..


Kuang Asam Punya Telur!

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته



wokeh.. petang2 macam gini, kalau dapat benda alah nih dalam bilik, mau tido sampai esok.. agagaga.. adoihai.. punyalah dasyat idea designer nih.. aku bangga.. hehe.. comfortable always right..

sekali aku tertengok tadi! pergh! memang kuang asam! terus rasa nak gi cari kat mana2 yang ada benda alah nih.. adoi.. lena pulak aku tengok.. dibuatnya pulak bantal telur kuning tuh dari kekabu.. hahai..

yang si putih telur tuh dah memang awesome dah.. bebulu macam kucing.. adoi.. baring2 memang lena.. seyesly memang lena.. mat saleh nih idea depa memang unik2.. hehe.. sekian..


Toyota Vios Baru?

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته



hahai.. lame tak update.. kes balik site lah nih.. macam2 keje pulak aku nk kena buat.. dah tanggungjawab.. buatla fendi oi.. bnyk benda aku nk share.. tapi.. tak nyempat2..

cuma ada benda yang tertarik nih.. so, sepintas lalu aku share.. hehehe.. vios baru weh!! ye ke? katanya dah lancar kat thailand.. so.. tak lama dah.. entah2 dah ada kat malaysia. gi ah google.. malas dah nk type pnjng2.. hahah..

smart tak agak2? hahaha.. pandai2 la buat pilihan pada yg nk beli keta oi.. babai.. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...