Blog Fendi Islam: Bila Tomboi Usha Aku

G.E.N.G

December 28, 2013

Bila Tomboi Usha Aku


urus niaga anda berjaya.. lega.. tapi mcam sentap.. duit dalam acc bagai air mengalir.. bocor.. bocor bayar duit kereta.. lumrah.. adat manusia guna kereta diusia muda.. takpelah.. duit boleh dicari.. kereta tetap utang.. bayar tetap bayar.. 

zap.. zap.. keluar resit.. gembira ke tak, tak tahu.. lega, duit kereta bulan nih, selesai.. bulan nih sahajalah.. yg bertahun tuh x tahu ke mane.. oh.. membayangkan bisness cepat kaya katanya.. ohh.. tidak.. tidak jadi pilihan aku..

turun je dari tangga CIMB UTM, aku turun perlahan2.. menikmati suasana disitu kononnya.. "vromm.. vromm.. vroomm.." wahh! sport car mane plak tu? aku terdetik.. terlihat sebuat kancil silver.. terparking rapat dibawah dari tempat aku berdiri dan berjalan turun.. 


dekat dengan pejabat post.. tadaa.. keluar seorang manusia.. tidak lelaki.. tidak perempuan.. tuh yg aku nampak.. oh.. mulot jahat nih terus bersangka.. "tomboi rupenye.." rambut pendek.. tinggi lampai.. terus die pandang aku.. dah aku gi pandang die.. 

dan aku pandang balik.. die pandang dan blah.. terus masok ke pejabat post.. aku terus berjalan.. berjalan semakin hampir ke kereta bunyi seakan sport car tuh. enjin tak dimatikan.. pasti ade orang.. tadaaaa... bila silau cermin depan tu hilang je, aku nampak ade seorang gadis.. ya, yg ni gadis.. die usha aku.. aku jatuhkan pandangan.. 

sambil berjalan makin dekat.. bermain smartphone kononye.. konon aku tak nak tengok balik dah.. pergh! aku tengok lagi.. dan die masih usha aku lagi.. tak leh jadi.. aku pegang janggot aku.. aku urut2.. huuu.. die pun terus tunduk.. rupenye macam manis.. freehair.. hanya duduk di dalam kereta..

lepas berlalu sahaja aku di hadapan kereta tu, aku berada di sisi kereta.. makin tinggalkan posisi menghadap gadis di dalam kereta tu.. aku mengada2 untuk pandang semula.. aku toleh.. ya Rabbi.. die usha aku lagi.. kali nih, aku URUT JANGGUT aku.. 


aku senyum.. dan die balas senyum.. sungguh manis.. walau nampak ganas dari dalam kereta.. sekali senyum, manis.. ya.. manis.. sungguh wanita perhiasan dunia.. aku berjalan.. berlalu pergi.. jalan menunduk kebumi... senyum aku sndiri.. 

berfikir, apakah kehidupan die nanti.. bile habis belajar, apa akan jadi? moga baik2 buat mereka.. mereka tetap manusia.. hamba.. sama macam aku.. biarlah lagak tomboi die sementara.. die akan jadi gadis penggongcang dunia.. kedebushhhhhh!!

dah.. dah panjang aku type.. kau pulak gi baca panjang2.. pada si gadis2, jangan duk usha laki2 begitu ye.. jagalah pandangan mu.. begitu juga pada laki-laki.. "kamonlah.. standard ah tu usha2 awek.." 


abah kauuu!! mungkin kau terikut2.. pengaruh rakan kuat sangat.. pastu, kau tak feeling2 ade adik beradik perempuan.. ce kalau adik perempuan kau diusha2.. hahai.. melenting lah kau wahai lelaki? Katakanlah kepada orang laki-laki yang beriman: 

"Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya; yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat". Katakanlah kepada wanita yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya” [QS. An-Nuur : 30-31]

sekadar berkongsi pengalaman.. aku pun cuba menjaga pandangan.. berbalik pasal kenapa aku urut janggot? haih.. aku pun x tahu.. spontan punya reaksi.. janggot panjang kot.. tak jugak.. dan ingatlah.. janggot itu adalah perhiasan lelaki.. simpanlah ia..


 ia adalah sunnah Rasulullah saw.. mungkin aku terasa iman aku terjaga dengan mengurut janggot.. kehkehkeh.. supaya tidak aku kenyit mata.. kang kenyit mata, x pasal2 kancil tu bergerak... 

Sekian. Fendi Islam.

Comments
1 Comments

1 comments:

Anonymous said...

:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...