Blog Fendi Islam: Usah Ikut Bontot Awek Je

G.E.N.G

December 5, 2012

Usah Ikut Bontot Awek Je

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


pagi.. sedang apa anda2 semua? haih.. bgusnya gi lah baca surat khabar or apa2 yg mampu menambahkan idea. lagi bagus itu. hehe. duk godek2 facebook sampai sejam tak hbis2 tak ada guna jugak rasanya.. hee..

tapi ada benda yg mungkin perlu untuk sesetengah orang tahu. pasal belangkas. sori kalau salah eja. main tabur je dulu.. seronok kalau tengok belangkas yang dah akad nikah. yang dah suami isteri.

akan tetapi biarlah.. dah jodoh mereka. thats good. nih nk diskuss pasal belangkas yang bila jejaka jadi pak turut je. dan bukannya suami isteri lagi.. adoi. sangat tak elok. sangat tak elok.. (cerekarama kat tivi banyak ada..)
  • darling! im late, hantar i office now..
  • baby, i need u to enjoy shopping..
  • syg, jom ikut i pegi "asah kuku"
  • baby, ikutla i.. i nak tengok wayang..
  • darling, jom pergi bercuti..
  • syg, u mintak la cuti.. pelis.. we need going vacation..
kesian. sebab apa mudah2 je jejaka nak layan semua nih? sebab sayang? sebab taat? sebab setia? kesian bukan apa, kadang2, tanggjungjawab sebagai jejaka tak berapa nak disempurnakan..

bila dah terlalu menunduk, kadang2, semayang boleh tinggal.. bila dah terlalu mengikut, kasih sayang mak ayah dah terlupa.. bila dah terlalu menghamba, hamba pada Allah pun dilalaikan..

usahlah jejaka menjadi hamba kepada gadis, sebaliknya, membentuk dan corak gadis menjadi hamba juga. apa pun status jejaka pada gadis, tak salah nasihat. sama ada kawan, teman, awek, adik, walhal seorang isteri.

janganlah si jejaka pula yang sama2 merenangi bahtera kelekaan itu. sungguh  tidak syumul tindakan dan tingkah itu. sebaliknya mengundang perkara yang lebih tidak baik kelak. siapa lagi kalau bukan jejaka yg tidak memimpin..

bagi mengakhiri perkongsian ini, bukan pasal bontot awek yang aku sendiri nak bagitahu kat sini tapi, usah menghamba pada awek, sebaliknya, menghambalah pada Tuhan kita. Allah swt.. insyallah..

setialah pada tempatnya, tunduklah pada haknya, pengasihlah pada kekasihNya.. prihatinlah dengan berpada-pada.. amin.. yang baik tetap dariNya, buruk itu pasti dari saya.. 


Comments
0 Comments

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...