Blog Fendi Islam: 10 Fakta Dari Driver Bus

G.E.N.G

September 2, 2012

10 Fakta Dari Driver Bus

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


wuhaa! apa khabar semua rakan2? haha. aku harap sehat2 je ah. yang mana dah nak mula kelas tuh, all the best, yang mana still beraya, selamat hari raya..

setibanya aku di kediaman tercinta wey, aku nak share perkara yang agak aku teruja dari pemandu bus. macam biasalah. kalau naik bus ak akan duduk depan skali. depan pintu. haha.

so, menyembanglah aku dengan driver. haha. macam2 yang dikongsi.
  1. belajar sampai ke mesir pun ada yang jadi driver bus. peluang keje sekarang tak macam dulu katanya..
  2. driver bus paling muda berusia 23 tahun. "adik umor berapa?" agagaga..
  3. hidup di kl akan maju jika dengan perniagaan.. "keje stakat bawah 2000 mana nak hidup.. tolak itu ini.." katanya lagi..
  4. gaji basic driver bus 900-1200. (begginer) dah campur2 lain dekat 2000
  5. senior yg dah lama jadi driver lebih 5 tahun mencecah 3000-4000.. $$$$ ohh tidak! "pendidikan spm je adik.."
  6. jika musim perayaan, keje 14 hari gaji mencecah 2700.. $$$$ siap tunjuk slip gaji kat aku..
  7. belajar tinggi2 tapi tak ada minat untuk kerja dalam bidang yang dipelajar tak ada guna jugak. katanya lagi..
  8. di kl ada kenalannya bukak kedai burger bergerak 4 cawangan boleh pakai alphard.. "umur 27 baru.."
  9. di kelantan budak muka mat rempit bukak bisness ikan keli sewa tanah sawah dah kaya raya dan hidup senang dari yang belajar tinggi2..eyh, katanya lagi..
  10. "kalau ada minat dalam berniaga, berniagalah adik.. mula dari bawah.. apa yang kita belajar tak semestinya itu yang kita rezekikan.." akhir fakta darinya..
oh.. oh.. memang fokuslah aku menyembang dengan dia. nyesal pulak cakap aku nih baru habis belajar..  baik bgtau tengah spm.. haha. adakah benar fakta darinya?

oh.. ada betulnya. ada rahmatnya disitu. semua rezeki masing2. ada yang ditentukan untuk belajar tinggi2 dan jadi yang lebih baik. ada yang tak perlu tinggi2 dah mendapat kebaikan itu. 

aku amat tertarik dengan keje 14 hari dia tuh! slip gaji siap tunjuk! haih! tak tahan. rezeki dia kan. bawak bus, kl-ganu.. ganu-kl.. kuikuikui.. 


Comments
2 Comments

2 comments:

Badrul Hisham Bin Zainol Yusni said...

Rezeki tgn Allah....bergantung pada amal amal kita....selebihnya kita sebagai apa....itu adalah takdir Allah...apa yg pnting...walaupun byk @ sikit..paling pnting keberkatan dr Allah pd rezeki tu....jadi bagaimana nak dpt berkat rezeki tu...???...dgn jaga solat....5 waktu...jemaah...smpurna wuduk..solat duha...byk sedekah..menyuburkn harta....

En Tapi said...

en bad: yess.. betul itu.. insyallah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...