Blog Fendi Islam: Mahar Buat Mu..

G.E.N.G

April 11, 2013

Mahar Buat Mu..

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


huhoi.. topik harinih masa aku duk nyembang2, adalah pasal mas kahwin.. wakakak.. ada yang mas kahwin di sekalikan dengan wang hantaran.. ada yang asing2.. hahai.. 

aku pun tak berapa nak clear dengan adat, budaya dan tuntutan dalam agama kita nih.. zaman sekarang ramai yang keliru.. kenapa dan kenapa.. sedangkan senaskah al-quran tuh pun dah boleh dijadikan mahar.. :)

oh indahnya.. tapi apakan daya, nak pulak mertua2 zaman sekarang terima al-quran tuh? ape kelas.. dah ada al-quran! dah ada! "hey! dah ada pun tak boleh ke mak cik? hahaha..

nilai wang ringgit lebih nampak gah.. lebih nampak kesediaan sang lelaki untuk mengahwini sang gadis.. habis lah.. kena pulak yang demand menggunung.. banglo sebijik dimintaknya kang.. kesian..

sedangkan senaskah al-quran tuh dah macam2 kebaikan dan ilmu yang ada didalamnya.. tapi, paham2 lah.. adat2.. manusia kini lebihkan adat.. lebihkan tradisi.. "what can i say.. keje siang malam cari duit buat mahar mu sayang.."

buat bakal isteri aku, setelah aku merentasi hidup yang begini rupa, apa kata 

  • kita kahwin dengan cara tradisi lama2 je.. nak x? 
  • tak pyah nak photoshoot luar dalam bagai.. nak pakej sane sini bagai..
  • pre wedding bagai..
  • kad kahwin style lama2 je.. tak yah la karton2 bagai..
  • baju kahwin sepasang sudahlah..
  • bulan madu duk homestay pun ok..?
  • kek bertingkat2 takpayahlah.. 
  • pelamin biasa2 je.. just nice.. 
  • makan pun biar catering yang biasa2 je.. asalkan sedap..
  • tempat asal selesa dah la majlis kita.. tak payah la resort2 hotel2 bagai..
  • hantaran buah, kek dan keperluan biasa2 dah la..
  • tak payah free gift mahal2.. gula2 dah la..

er.. ke awak nak grand2 jugak? hahai.. saya fikirkan kehidupan kita lepas kahwin.. dah banyak spend sana sini, kang makan gulai ikan kering je.. kita nak bina keluarga.. bukan nak bina glemer.. 

hehe.. tapi, kalau rezeki aku lebih, insyallah boleh lah nak melebihkan supaya selesa.. asalkan sederhana.. awak jangan mintak kahwin macam dato' siti dah.. ye.. saya paham sekali seumur hidup.. tapi kalau awak mintak cerai?

agagagaga.. tuh kalau awak mintak cerai.. kalau saya kahwin lain? haaaa.. hahahahha.. jeng! jeng! jeng! lalalla.. ok. sampai sini je.. gurau senda tentang mahar buat mu.. bersederhanalah wahai insan.. 

dan bagi yang berkemampuan dan berkehendak lebih dari segala-galanya atau lain dari yang lain.. silakan.. sungguh anda mampu.. dan anda boleh meneruskan dengan itu.. babai.. sekian..


Comments
2 Comments

2 comments:

MissRI said...

Yang paling murah maharnya itu lagi baik..tapi, zaman sekarang ada parents yg meletakkan mahar tinggi sampai tak boleh nak brtolak ansur langsung..o_O

Busyra Bt Takiyudin said...

kalo zaman dulu, simple2 ja kan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...