Blog Fendi Islam: Jika Masih 'Lebiu' Dia

G.E.N.G

April 26, 2012

Jika Masih 'Lebiu' Dia

selamat petang. kenyang dan kenyang. mengantuk belum. jap lagi bakal. beberapa jam je lagi. hehe. En Tapi nak berkongsi pasal kisah kalau susah nak lupa cinta pertama. kedua. ketiga. walhal ke-14. ada? memang ada. 

kalau dulu masa cinta, pergh! memang 'sakan' orang kedah kata. tinggal habislah kawan-kawan lama dan hobi-hobi dulu. asalkan saya dapat bersama awak tiap hari. bersama awak tiap hari buat saya tenang. hehe.  

so, macam mana mudah untuk lupakan atau ketepikan perasaan 'lebiu' pada pasangan kita dahulu kala? payahkah? mudah? 

  1. usah biarkan diri anda berkeseorangan. cari kawan untuk berjimba-jimba (bergembira). 
  2. pergi ke sale-sale terdekat, contoh jusco jika di johor dan mana-mana shopping mall besar-besar. 
  3. buat satu benda baru dalam hidup anda. sebagai contoh, buat belog! haa. jangan buat tajuk baru tesis atau cari pasal pulak. 
  4. banyak berkongsi minat dan cerita best-best dengan rakan paling rapat. tapi tak nak ada kes-kes ngumpat or fitnah pulak. 
  5.  tengok wayang! yeah! amat berkesan. kalau rasa rm5 kat wayang hari rabu tu maha, bangun pagi-pagi (pukul 3pagi) download cerita-cerita best. 
  6. berkaraoke! hehe. nih pada yang ada minat mendalam. dan ada pengalaman pahit masuk mentor atau akademi fantasia. 
  7. usah benci jejaka mahupun gadis, sebaliknya, 'make close friends with them'. dapat selami jiwa dan hati mereka sebagai kawan. 
  8. makan. ya. makan! makan dengan gembira. terutama makanan-makanan yang lama dah tak makan. contoh, kek secret recipe paling mudah. sebulan sekali kan? so, jadikan hari-hari tiap petang. 
  9. jogging. berlari macam anda kejar impian. dan bukan kejar pasangan anda yang dulu lagi. dan anggap anda bersama rakan-rakan. 
  10. banyakan berdoa pada Dia paling penting. meminta supaya hati anda tidak mudah terluka dan teringat akan si dia. tapi ingatlah Allah sentiasa.
mudah ke payah? agak-agak boleh buat tak? hehe. tapi, kalau dah tak 'lebiu' lagi, usahlah mudah pulak 'lebiu' dengan orang lain pulak. hehe. macam 'fake' pulak 'lebiu'nya. bia 'lebiu' datang dengan hati dan rasa tanggungjawab. hehe. 

p/s: senang cerita, tipsnya, isi masa lapang dengan aktiviti yang buatkan anda takkan kenang si dia lagi. redhakan kebahagiaan dia dengan orang lain atau orang baru. hehe..


Comments
5 Comments

5 comments:

Miss Lady Iena Nazir said...

Kebanyakan tips kau, aku dah cuba. dan ia berkesan!

En Tapi said...

hehehe.. tu la pasal.. haha.

paan kowt said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

aku sedihhhhhhhhhh bodooooooo...

En Tapi said...

ENCIK anony: kau gi study la boodooo!! exam kau banyak!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...