Blog Fendi Islam: 20 Ciri Manusia Baru Reti Guna Smartphone

G.E.N.G

July 31, 2012

20 Ciri Manusia Baru Reti Guna Smartphone

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


zaman dah makin lain.. kalau budak sekolah rendah dah ada phone dan dibawa ke sekolah perkara biasa, apatah lagi phone itu adalah smart phone? sangat indah dunia sekarang. semudah itu.

yang dah ada smartphone pulak dengan perangainya yang tersendiri. sekelip mata dia boleh berubah. apakah ciri2 mereka? hehe. mari kita singkap perubahan ketara.
  1. angkat call pun laju je. dah tak lambat macam dulu.
  2. akan pegang phone tuh 24 hours, tak nak lepas punya. 
  3. mesej eja mesti bnyak typo. ye lah. main touch2 dah sekarang.
  4. kalau dah call orang, dia sendiri yang reject call, ter 'touch' reject jugak.
  5. mula update status kat facebook via balckberry, iphone dan sebagainya.
  6. ayat 1st untuk update biasanya, 'testing2..' haha.
  7. kalau tak pun, 'hai kawan2 semua..' tak pernah buat macam nih pun.
  8. update status mesti sejam sekali
  9. then, cepat gila je dia komen apa2 post, semua komen melalui henset.
  10. checked in sana sini. walau checked in kat tandas awam sekali pun.
  11. bunyi orang call pasti lagu2 baru. lagu2 uptodate.
  12. volume call sebolehnya sekuat2 alam.
  13. rajin jugak dah duk ambil2 gambar guna camera up to 5.0mega pixcel.
  14. lepas dah ambil, mestilah nak kena upload. via bla2..
  15. dah tak guna signboard kat jalan kalau nak pergi mana2. semua guna gps atau google map. konpem dah tak sesat katanya.
  16. kalau lepak kedai makan, mesti tak benti layan phone dia.
  17. dah mula register macam2 akaun.
  18. facebook dah konpem2 ada.
  19. tambah pulak, twitter, instagram, fourthsquare, bbm, whatsapp dan sebagainya.
  20. tak boleh hidup tanp smartphonenya.
hehe. tuh baru 20. belum lagi 40. haha. inilah realiti dunia. orang zaman sekarang akan gembira dengan kemajuan teknologi. sungguh ia memudahkan kehidupan. akan tetapi jngan terlebih taksub pulak.

banyak gunanya bila ada smartphone. mungkin kehidupan lebih terurus. mungkin makin leka. bergantung pada sang pengguna. pandai jaga diri dan kawal diri menjadikan smartphone bukan alasan untuk tidak bertaqwa.

golongan yang tidak memiliki smartphone bukannya tidak maju, mungkin dibatasi oleh kemampuan dan keinginan seperti manusia lain. asalkan boleh hidup dengan aman damai, its enough. slamat maju jaya. raya nih update bnyak2 gambar lagi. hehe.


Comments
2 Comments

2 comments:

cik najihah said...

ade betul nya :)

En Tapi said...

cik najihah: hehe..yaya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...