Blog Fendi Islam: 'Kahwin Di Usia Muda, Maka Menangislah Syaitan' : Nape Tecik2 Mama Tak Tawenkan Tite

G.E.N.G

July 22, 2012

'Kahwin Di Usia Muda, Maka Menangislah Syaitan' : Nape Tecik2 Mama Tak Tawenkan Tite

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


"Barangsiapa di antara remaja berkahwin dalam usia muda, maka menangislah syaitan. Dan ia (syaitan) mengeluh, " Aduh celaka aku, agamanya telah dipelihara dari godaanku." - HR. Ibnu 'Addi -

amin. cukup menarik petikan ini. tapi kalau untuk aku, usia tak berapa nak muda dah. haha. anda2 yang masih muda. realitikan niat anda dengan kebaikan ini. percayalah ada kebaikan nya. tapi:
  1. oh! mana boleh! kena belajar dulu.
  2. adoi.. ape kawen2 nih..?
  3. eyh! enjoylah dulu! muda lagi..
  4. malulah kawen awal.. x de life jap lagi..
  5. kalo kawen awal, tak dapat nak travel dulu..
  6. wak luh.. gua tak cukup duit nak kawen!
  7. nak bagi makan pasir ke anak bini kunk?
  8. kawen bukan benda main2..
  9. oh, kena la kumpul duit, kasi grand2 sikit.
  10. sudah2. ada jodoh ada lah. kalau tak ada, biarlah.
hahai. petikan drama2. kalau realiti dah menerima budaya dan mentaliti macam nih, memang tak semua pasangan boleh kahwin awal. ya. tak semua. mesti ada yang tak kena.

andai dapat ku undur masa. 'nape mak tak tawenkan tite tecik2 dulu?' haha. nak salahkan mak pulak? adoi. bukan macam tuh kita kena tahu kenapa kita nak kahwin? adakah sebab nak ikut orang? atau sebab nak menjaga hati?

mari2 merenung. pada yang masih bujang dan dara, bukan sebab anda tak laku. usah terlalu mudah kecewa. akan tetapi kerana cinta anda limited edition. hewhew..


Comments
3 Comments

3 comments:

DilaMilin said...

huhu..indahnya kahwin awal. :'( insyaAllah..ada jodoh dan rezeki. teringin jgk nak mendirikan rumah tangga. sape y tak nak kan? ngeh2..peace! :)

En Tapi said...

cik dila: hehehe.. amin.. awak taknak gi melamar org? hahaha..

Anak Tajul Molok said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...