Blog Fendi Islam: 10 Cara Study Nak Exam Sambil Bercinta

G.E.N.G

June 9, 2012

10 Cara Study Nak Exam Sambil Bercinta



as'salam. sementara tunggu isyak nih, En Tapi nak kongsi sikit. haha. ya lah. nama pun student. sekarang, mungkin majoriti universiti kat malaysia nih tengah dalam mud finale exam bagi student2nya.

dan masa nak study week nih lah macam2 spesis mud yang boleh datang. siap ada yang nak kahwin pun. siap ada fikir nak jadi isteri atau suami. yang menarik lagi, 'andai aku jadi bapa.' hehe.

bagus. bagus. bagi aku, harapan macam nih bagus. ada yang difikirkan untuk masa depan dari tak fikir langsung duk ikut bontot dan rentak universiti. u kata study, study.. u kata exam, exam.. u kata cuti, cuti.. ah! 

so, macam mana nak study  sambil bercinta?
  1. tiap kali kita solat 5 waktu, kita mohon doa pada Dia. mintak perkara2 yang baik, dan moga dipertemukan jodoh.
  2. andai jodoh dah dirasakan ada, andai dah yakin dialah orangnya, kuatkan iman. sungguh dia juga sedang belajar.
  3. doakan untuk kebaikan dan kejayaan dia juga.
  4. jika benar anda tidak bertepuk sebelah tangan, pasangan yang ditentukan jodoh untuk anda turut dapat merasa andalah orangnya. hehe.
  5. dalam masa yang masih tinggal sebelum anda benar mengakui dan bersedia menjadi yang halal bagi pasangan anda, belajar memperbetul diri.
  6. masa2 duk study hal akademik tuh, usah lepas peluang, belajar soal rumah tangga, dan tentang tanggungjawab.
  7. masa study, faham betul2 anda kena serius, kerana dengan kejayaan ini mungkin membawa kejayaan rumah tangga anda.
  8. elakkan dari stress mengingati si dia sehingga anda boleh meroyan. cukup sekadar berfikiran baik dengan sedikit harapan. 
  9. tak salah sekiranya anda bertanya khabar sekali sekala tentang dia asalkan ada batasnya.
  10. dah habis belajar dan bila anda bersedia, beranikan diri dan ikhlas bertemu orang tuanya, supaya anda diijab kabulkan dan menjadi yang halal. bahagia. owsemnye.. 
dah isyak pun! 

Comments
7 Comments

7 comments:

Suliza Saiful said...

huntunglah ade org suke.. ^^,

En Tapi said...

cik suliza: heeee. ><

Suliza Saiful said...

en tapi : tolong cari calon utk sy jugk..ahakkss.. :p

MissRI said...

Really AWESOME.. =)

En Tapi said...

cik missri: tq.. >< hope can be shared.. ><

NadiRah said...

ohsemnye!! LIKE!! ^^

En Tapi said...

cik nadirah: erm.. tq.. biase2 je nih..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...