Blog Fendi Islam: Sungguh Kelantan Miskin, Tapi..

G.E.N.G

June 11, 2012

Sungguh Kelantan Miskin, Tapi..

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

menarik! dan menarik! penat dah mata menghadap 2-3 slide, oh! cukup.. time to blogwalking.. pagewalking.. its knowlegde jugak. hehe. dan perkara nih buat aku tertarik. 

ramai yang beranggapan sedikit serong mungkin tentang kelantan. tapi memahamikah anda? kerana anda rakyat johor! key el! perak! pinang! kedah! n9! perlis! sabah! sarawak! selangor! melaka! dan bukan dari timur. hehe.


Di negeri miskin itulah,
Jual beli dihentikan bila azan berkumandang,
Di negeri miskin itulah,
Selebriti wanita popular tanah air bertudung ayu,
Di negeri miskin itulah,
Berebut ibu ayah mendaftar anak di Maahad Tahfiz Sains,
Di negeri miskin itulah,
Diperkenalkan sistem gadaian Islam Ar-Rahnu menolak riba,
Di negeri miskin itulah,
Kerja 5 hari seminggu mula berkuatkuasa,
Di negeri miskin itulah,
Hari Jumaat dijadikan hari menuntut ilmu agama,
Di negeri miskin itulah,
Cuti bersalin mula ditambah dari 40 ke 60 hari,
Di negeri miskin itulah,
Elaun Menteri Besar dipotong utk Tabung Serambi Mekah,
Di negeri miskin itulah,
Amalan memberi cenderamata kpd pemimpin dihentikan,
Di negeri miskin itulah,
Waktu bekerja pd bulan Ramadhan dipendekkan,
Di negeri miskin itulah,
Iddah diberikan khusus kpd kakitangan wanita yg kematian suami,
Di negeri miskin itulah,
Tak mungkin sekali kelihatan pawagam dan tempat hiburan,
Di negeri miskin itulah,
Papan tanda cara menjaga aurat ditayangkan,
Di negeri miskin itulah,
Peringatan waktu solat di sepanjang jalan,
Di negeri miskin itulah,
Ramai org mengenal mula mengenal tuhan,
Di negeri miskin itulah lahirnya tokoh2 islam terkenal,

Di negeri keluarga saya dilahirkan dan dibesarkan.i ♥ kelate darul miskin
sumber: king

bagi aku, aku tetap berjiwa timur. tak kisahlah kelantan, terengganu atau pahang. dan walau aku tidak dilahirkan di kelantan, i learned lots from kelantanis. haha.

tuh je En Tapi nak kongsi. memang menarik perkara nih. mungkin ramai tak tahu. ekceli. walau negeri mana pun kita, selagi kita ada pegangang kuat kerana Dia dalam hidup nih, insyallah, kita tetap seorang muslim hambaNya. amin.


Comments
10 Comments

10 comments:

MissRI said...

Eh..Igtkn En Tapi lahir kt Kelantan..Dh tu lahir mne ek?

Adylia Qarissa said...

dkna setuju dengan entry nie..di negeri miskin tu lah rakyat dia kaya dengan ilmu agama dan lahirnya ustaz dan ustazah..

kalau en tapi jejak kaki kat kelantan pasti ada 'kelainan' yang tak dapat diucap dengan kata2.

En Tapi said...

cik Missri: haha.. x penting pun lahir mana2.. sy org brunei.. haha..

En Tapi said...

cik adylia: hahaa.. ye.. betol.. tiap2 tahun sy jejak bumi kelantan.. hehe.. ><

MissRI said...

Brunei? serius?

En Tapi said...

cik missri: erm...

MissRI said...

Oh! Noted~ Msti family slalu brhijrah kn,hehe.. =)

En Tapi said...

cik missri: oh noted? heee..

ZWAN SABRI said...

tula.. setiap negeri ada kelemahan dan kelebihan dia.. contoh macam Kelantan le.. Mungkin miskin dr sudut lain tapi dari sudut yang lain pulak depa kaya.. :)

En Tapi said...

en zwan: opkos wey.. hahhaa..tq sharing pendapat..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...