Blog Fendi Islam: Assalamualaikum Cinta

G.E.N.G

June 6, 2012

Assalamualaikum Cinta

acukan cursor pada gambar


syukur ke hadrat Ilahi. amin ya Rabb. aku tak tahu nak gembira atau nak berduka. 11.50 pagi. macam satu masa yang gilalah dalam hidup. final submit tesis. dengan seliper, pusher bag, dan serabai nya rambut. aku gagah submit.

sakit? oh. tidak! tidak! aku paksa lupakan. aku terpaksa lupakan. aku memaksa untuk lupa. arinih aku nak share tips sket. nak siapkan tesis dengan oshem! haha. cara aku.
  1. sepanjang 1 sem nih, tidak fokus 100%. enjoy jugak.
  2. servey pergi banyak kali. ya, sehingga 4 kali. tapi berjimba2 di kl jugak.
  3. nak mudah dapat idea, sembang dengan penduduk kawasan kajian. make friends.
  4. dahulukan benda anda suka. main game? chatting? online? lepak2? bekminten? berkarya?
  5. tesis mesti second. bagi membangkitkan mud disaat akhir.
  6. rancang apa anda nak capai kalau anda menaip tesis dalam masa 10 minit. facebook pulak 30 minit.
  7. buatlah tesis masa anda kenyang. jari akan membantu anda menaip dengan lebih laju.
  8. belilah kudap2 walhal biskut tart nenas ketika buat tesis. mulut anda perlu mengunyah bagi menjana ayat yang panjang tanpa henti.
  9. kuku! ya potong kuku selalu. kuku yang pendek dan kemas membantu ejaan anda lebih tepat dan kurang typo.
  10. kerap mandi ketika satu hari bersama tesis. kerana ketika anda mandi anda akan fikir idea untuk menaip. mencurah2 seperti air pancut ktgb ini.
  11. pastikan solat awal. bila dah blurr, bukan nye stress ketuk2 meja. ngap2 tart nenas. tetapi, solat. mohon tenang.
  12. kalau anda dapat sakit ketika saat akhir tesis, anda nangis ah puas2. rasai sakit itu. pastu ilang jap. mata bengkak. baru nampak anda wat tesis siang malam tanpa henti.
  13. tido. ya. tidur awal seperti biasa jika masih belum saat akhir tesis.
  14. bila dah saat akhir, lipat tilam anda. campak tepi. 
  15. selerakkan katil anda supaya anda tidak ada tempat yg selesa untuk tidur dengan penuh nafsu.
  16. berhenti berfacebook tiap kali 30 minit. usah deactivate. kerana ini akan membangkit sakit rindu. lagi susah nak buat tesis.
  17. kawal emosi anda. layan lagu2 berunsur cinta. seolah2 anda menyerahkan rasa sayang anda dengan tesis.
  18. di saat2 akhir, beli burger 3 bijik untuk tenaga anda menaip tesis. nasik 3 bungkus pun ok. bergantung.
  19. usah keluar bilik. stay sahaja. kalau makan tuh, order sahaja. delivery.
  20. fokus dan fokus. off internet kat henset. tapi kat laptop jangan sesekali. ini kerana kawan2 anda akan update status yg tesis dia dah siap. 
  21. so, anda akan lebih semangat bila tesis2 orang lain dah siap dan anda masih terkapai2 disaat akhir.
  22. masa terus berjalan. anda perlu rancang. apa perlu siap pasa pukul2 tertentu. print dengan pantas. 
  23. susun file mengikut susunan. 
  24. ejaan? senanag je nak cek. scroll laju2. seolah2 anda dah imbas semua ejaan. 
  25. print. ya. tengah2 print, ambik masa, mandi, makan biskut sikit. senam2 sikit. 
  26. then, berkejar2lah untuk binding pulak. tapi, pastikan susun dulu! 
  27. pastuh, kejar pulak masa nak submit. ya. kejar2. hahaha. anda rasai kehangatan seperti anda menanti saat bahagia anda.
  28. bila dah sampai tempat submit, langkah dengan bismillah. mohon dipermudah.
  29. yeah! lect dah panggil anda! ya! bagi salam. bukan main redah ja masuk. kerna kita telah doakan kesejahteraan dia. ya! akhirnya dipermudah! amin.
  30. keluar dengan penuh rasa bersyukur! bukan fikir tidur. tapi fikir Allah dah mudahkan segalanya. walau anda spesis kerja di saat akhir. anda telah merasai feeling itu! 
oh yeah! penat nak mampus aku type 30 benda alah nih tanpa henti. kuang2. lihat! inilah kuasa cinta tesis! kuang2. tapi kan, tips2 nih, bukan untuk dapat A ke apa. haha. apa yang aku dapat, harus redha. hee.

akhirnya, solatlah. mohon kesyukuran. anda akan selesa. jangan lupa raikan dengan makan beramai2 bersama kawan2. oh oshemnya. tidur? elakkan tidur time nih. ganti malam kunk je tidur. dan fokus untuk final pulak. hehe.

kenapa assalamualaikum cinta? oh yeah! aku kembali fokus pada apa perlu aku fokus. haha. turut dihargai hari ini kepada brader Jamal Aimi. amin ya Rabb.


Comments
5 Comments

5 comments:

NadiRah said...

sem depan thesis dh...
alamak...akn jatuh cinta la ni ek???
cam best je cinta2...hhihihihi

En Tapi said...

cik nadirah: aha.. akan jatuh cinta.. silap2, mintak restuk mak nak kawen! hahai.. ><

nuurellajamuri said...

wahh.congrats2..lama lagi nak apply nie.lagi 3 tahun ell bukak balik post nie..ahaha :D

En Tapi said...

cik nuurell: insyallah segala baik2 saja.. hehhe.. mesti anda tidak sabar.. ><

En Tapi said...

cik nuurell: insyallah segala baik2 saja.. hehhe.. mesti anda tidak sabar.. ><

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...