Blog Fendi Islam: Adab Ada Smartphone Dengan Kawan

G.E.N.G

May 3, 2012

Adab Ada Smartphone Dengan Kawan


iphone!, samsung, nokia, blackberry, htc, motorola, acer, sony & etc. hehe. mana satu telefon korang? tak kisah lah mana-mana. janji kalau dah smartphone. yang guna cleverphone, duk diam-diam. hehe.

nih lah yang jadi tak sedap. ada member tak ada smartphone. isokay. bukan wajib pun kena ada smart phone nih. tak mati pun kalau tak ada. tapi, kalau ada. haha. macam-macamlah boleh buat. social network, gilalah! memang social habis.

pelan internet dan macam-macam memang belambak dalam pasaran. tunggu pilih dan bayar je. mudah-mudah. memang dunia ujung jari. tapi tahu tak kalau dah ada smartphone kena jaga adab sikit?

adab dengan kawan penting woo kalau guna smartphone! macam mana? kalau dah kawan jarang-jarang jumpa, pastuh si pemilik smartphone buat macam phone dia tuh sorang je ada dalam bumi nih yang kena on 24 hours payah-payah.

macam mana adab dengan kawan-kawan tuh?:

  1. kalau dah lepak dengan kawan, tak payah nak chatting sangat dalam facebook. tinggalkan sekejap. layan ah kawan yang kita jumpa nih.
  2. sibok duk layan komen tweeter. kawan kat depan berbuih tanya tuh, tanya nih. haha.
  3. nak upload gambar tengah makan pun, biarlah kawan-kawan tahu jugak. nih main snap, balik je dari jumpe, tahu-tahu ada gambar member tengah korek gigi dalam facebook. haha.
  4. yang ada blackberry, tak payah nak bbm sangat. sembang-sembanglah dengan member yang kita jumpa. bukan selalu jumpa.
  5. makan tuh biar lah cepat dan tertib sikit. kalau duk layan online je, sampai bila nak sudah.
tuh kalau adab dengan member yang tak ada smartphone, tapi ada cleverphone. kalau sesama ada smartphone? hehe:

  1. order makan je, terus update status dan cheked in kat fourt square. kena lah compete. sapa lebih pantas. 
  2. taglah member-member semua yang ada. baru dapat komen banyak-banyak nanti.
  3. dah lama sangat tunggu order, bbm dulu. whatsup ke. tak payah nak sembang dengan member yang ada depan-depan tuh. dia pun sibuk layan smartphone.
  4. dah dapat makanan, makan sambil picit-picit punat keypad or touch-touch la screen tuh! haha.
  5. dah sudah lepak dan makan, update status lagi. hehe.
macam nih la dunia sekarang. semua dah serba canggih. tapi dah kira ok lah internet kat Malaysia macam siput. kalau kat negara jepun apa semua. pergh! speechlesslah! hehe.


Comments
4 Comments

4 comments:

Anonymous said...

yg pkai same2hanset cikai lak macamne.??

En Tapi said...

haa'! mesti ade jugak situasi gini.. hehe.. nanti En Tapi cuba bagi adab yang begitu pulak. haha.

ezyra daniel said...

tbekkk lahhh entry nie..hahahah
nk share kat fb lehh??hahah

En Tapi said...

share je.. isokay..hehhe.. tq btw..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...