Blog Fendi Islam: Cara Tidur Yang Betul Menurut Islam

G.E.N.G

May 19, 2012

Cara Tidur Yang Betul Menurut Islam


as'salam. saja nak berkongsi sebelum tidur. mungkin ada baiknya. pada yang tidak pernah tahu. atau sebagai memperingat.

1. 10.30 malam
 • Tidur awal. Mungkin dalam pukul 1030 malam,anda sudah boleh masuk tidur. Jika anda sudah berkahwin,latih anak-anak anda tidur awal juga.
2. Selepas solat isyak
 • Jangan dilewatkan tidur selepas solat Isyak melainkan ada hal penting seperti muzakarah ilmu, melayani tetamu dan sebagainya. Diriwayatkan daripada Abu Barzah, sesungguhnya Nabi SAW membenci untuk tidur sebelum Isyak.
3. Niat di hati
 • Semasa hendak tidur itu,niatkanlah dengan ayat lebih kurang begini "Ya Allah,aku tidur ini kerana-Mu ya Allah. Untuk memenuhi fitrah badan aku. Kerana aku ingin bertahajud pada malam nanti pula. Semoga tidur ini memberi kebaikan yang sama dengan tahajud aku nanti."
4. Berwuduklah
 • Kemudian,tidurlah anda.Sebelum tidur itu,berwudhu'lah dahulu seelok-eloknya.Baca juga ayat Qursi. Baca juga surah Al-Ikhlaas,Al-Falaq dan An-Naas. Mengucap juga dua kalimah syahadah sebelum tidur.
5. Niat untuk bangun (jika bertahajud)
 • Kemudian,dalam hati,niatkan untuk bangun pada pukul sebagai contoh mari kita letakkan 1.30 am. Ini kerana waktu itu,kita punya minda belum sampai tahap tidur yang susah bangun. Ini kajian sains pun ada sebut.
6. Bangunlah
 • Kemudian,bangunlah kita. Lakukan solat tahajud. Lakukan solat sunat. Ketahuilah bahawa solat tahajud itu solat sunat yang amat dituntut selepas solat fardhu.
7. Membaca Al-Quran
 • Kemudian,jika anda masih mampu, bacalah sedikit Al-Quran. Tetapi,janganlah lakukannya jika anda mengantuk. 
8. Tidurlah 
 • Kemudian,tidurlah kita. Tetapi,setkan alarm untuk bangun subuh pula. Kiranya kita boleh simpulkan kita bertahajud selama sejam. Iaitu sehingga 2.30 am.Jadi,kita akan tidur selama 4 jam sehingga jam 6.30 am. (Anda boleh sesuaikan waktu ini dengan jadual solat kawasan anda). Tetapi,setkan di dalam minda. Kita hendak bangun subuh. Berdoalah kepada Allah.S upaya membangunkan kita ketika subuh. Dan ketika sedar sahaja, pastikan mengucapkan syukur kepada Allah.
9. Lawan perasaan malas
 • Lawan perasaan malas anda. Itu hanyalah syaitan. Sains mengatakan kita perlu tidur 6-8 jam berterusan bukan? Sebenarnya kajian terbaru ada menunjukkan bahawa kita hanya perlu tidur 3-4 jam berterusan. Dan bangun malam sebentar itu bagus untuk kesihatan. (En Tapi kurang pasti) Dapat membaikkan buah pinggang dan sebagainya.Ini bertepatan apa diajarkan Rasulullah SAW. Baginda menyeru kita tidur sebentar apabila kita mengantuk.
10. Berbaring sebelum zuhur
 • Dan kemudian,apabila sampai ke waktu zuhur (tengahari),berbaringlah anda sebentar. Orang putih kata take a cat nap. Ianya bagus untuk kesihatan. Niatkan juga untuk mengikut sunnah Nabi Muhammad saw. Pasti mendapat pahala dan berkat.
11. Tidak selepas asar
 • Jangan tidur selepas asar. Ada bukti sains juga yang mengatakan tidur selepas asar boleh menghilangkan kewarasan (gila). Dan apabila sampai malam,apabila anda mengikuti cara ini,pasti anda dapat tidur awal. Mula-mula hendak berubah, tentulah susah bukan?Jangan risau.
 • Dan dengan mengikuti cara ini anda mendapat 3 perkara. Iaitu keberkatan Allah swt, kesihatan tubuh badan,d an juga dapat menjalankan tanggungjawab anda sebagai Hamba Allah swt tanpa subuh yang lewat. 

insyallah. sama2 amalkan. selamat malam. perkongsian daripada pena maya


Comments
0 Comments

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...